Organ Grinder Photography Series by Andrea Knezovic

Organ Grinder, 2018/2019

Dimensions: 40cm x 50cm

Prva fotografija serije Organ Grinder je nastala povodom izložbe Pičkin Dim u Osijeku. Ta izložba, održana u ožujku 2018., je bila odgovor studenata/studentica i ostalih umjetnika/ca iz Osijeka i cijele Hrvatske na trenutna događanja u našem gradu.

Nekoliko mjeseci prije, u prosincu, je održana izložba studentske fotografije O Fotografiji na UAOS u Muzeju Likovnih Umjetnosti, Osijek. Radovi studenata/studentica Umjetničke Akademije u Osijeku (pod mentorstvom prof. Vladimira Freliha) unazad 10 godina su bili izloženi i prikazivali su raznolikost izražaja i korištenja fotografije kao medija.

Ja sam  također sudjelovala na izložbi sa nekoliko radova.  No, određeni pojedinci, a po njihovom svjedočenju i mnogi građani Osijeka, su bili jako uvrijeđeni s određenim radovima, posebno s fotografijom Ane Petrović, pod nazivom Pičkin Dim.

Spomenuti su izrazili ta takva izložba nema mjesto u Muzeju, posebno ne za vrijeme adventa, i oštro su osudili rad Pičkin Dim zbog prikaza ženskog spolnog organa. Situacija je dobila i svoje političko značenje kada se nakon nekoliko mjeseci tražila ostavka ravnateljice Muzeja Likovnih Umjetnosti u Osijeku, Jasminke Mesarić.

To je bio trenutak koji je digao umjetnike/ce i javnost na noge, te su studenti/ce Umjetničke Akademije u Osijeku organizirali protestnu izložbu Pičkin Dim koja je bila odgovor na ta događanja u Osijeku. Tema izložbe je bila ženski spolni organ i mnogo umjetnika iz cijele Hrvatske je sudjelovalo s više od osamdeset radova.

Serija fotografija, Organ Grinder, se direktno bavi cenzurom umjetnika, a posebno umjetnica. Fotografije simboliziraju žensku seksualnost koja je često potiskivana, ignorirana i skrivena. Penis, kao simbol muške dominacije doslovno i metaforički skriva vaginu.

Iznimno je zabrinjavajuće da se u 2018. godini umjetnici u Osijeku i Hrvatskoj i dalje susreću s cenzurom i da je pitanje ženske seksualnosti i dalje jedan veliki taboo. Smatram da je uloga umjetnika i umjetnica pozabaviti se tim problemima u svojim radovima, a to je svakako jedan veliki dio mog osobnog umjetničkog stvaralaštva.

„Autorica je sudjelovala u nedavno otvorenoj izložbi Pičkin dim u Osijeku, a njezini radovi izuzetno su intrigantni u kontekstu rastuće represije i klerokonzervatizma. Tako osobno propitivanje   i zagovaranje oslobođenja ženskog identiteta od konzervativno shvaćenih uloga možemo čitati kao ključ za otvaranje prostora slobode od patrijahalne opresije, prostora koji smo do nedavno barem djelomično prisvojile, a sada nam se ponovo oduzima.“ [1]

[1] Josipa Bubaš, Tekst za katalog izložbe Libertine u Galeriji Događanja, Zagreb, 2018.

http://www.andrea-knezovic.com/exhibition-opening-photography-academy-arts-osijek/